Een complexe renovatie met authenticiteit als rode draad

De renovatie van koetshuizen is een technisch huzarenstukje. De uitdagingen waren niet min, en de oplossingen dienden de zegen te krijgen van Monumentenzorg. Hoe legde Istoir de puzzel in elkaar?

Wondelgem koetshuizen

  • sluitende oplossing voor vocht en koude
  • authentieke naden in betonvloer
  • nieuwe betonbalken voor extra draagkracht
  • integratie van de oorspronkelijke spanten
  • uniek visueel effect in de inkomhal
Wondelgem Koetshuizen stoeterij

Dubbele uitdaging

Zoals de naam al doet vermoeden, dienden de koetshuizen vroeger als paardenstallen. Door de jarenlange aanwezigheid van de dieren leed het gebouw onder de zoutwerking. Daar diende Istoir een mouw aan te passen zonder het oorspronkelijke metselwerk te vervangen.

Daarnaast was in het gebouw een zogenaamde bouwknoop aanwezig. De horizontale betonbalken liepen door tot tegen het gevelmetselwerk. Dat gaf vocht en koude vrij spel, met betonschade tot gevolg. De balken hadden zelfs niet genoeg draagkracht om de eerste verdieping te ondersteunen.

Authenticiteit zorgt voor bijzondere details

In overleg met Monumentenzorg kwam Istoir met een ingenieuze oplossing. De aangetaste betonbalken werden vervangen door nieuwe exemplaren, die niet te onderscheiden zijn van het origineel. Deze balken zijn bovendien korter, waardoor ze niet doorlopen tot het gevelmetselwerk.

Vocht en koude krijgen op die manier geen kans meer, en de bouwknoop is ontward. Bovendien blijft de authenticiteit bewaard. Waar oorspronkelijk betonbalken zichtbaar waren, is dat ook nu het geval.

Wondelgem koetshuizen stoeterij

Ook de betonvloer van de hooizolder bewaart zijn originele karakter. Het oorspronkelijke exemplaar was ter plaatse gestort, waardoor in de vloer naden van houten planken zichtbaar waren. Die naden zullen ook in de nieuwe betonvloer aanwezig zijn.

Op de hooizolder bevindt zich nog een ander authentiek element, dat een bijzonder detail toevoegt aan de woningen van de koetshuizen: metalen spanten. Istoir restaureert deze in hun oorspronkelijke luister, en integreert de spanten in de slaapkamers. In de inkomhal van een aantal woningen wordt bovendien een vide voorzien. Wie de woning binnenkomt en naar boven kijkt, krijgt zo een unieke kijk op dit typerende kenmerk van de voormalige koetshuizen.